Společnost ERA letos očekává hrubý zisk 120 milionů korun

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 3. října (ČTK) - Pardubický výrobce pasivních radiolokátorů a další radarové techniky společnost ERA očekává letos po několika letech ztrát hrubý zisk asi 120 milionů korun. Obrat by se měl proti loňsku ztrojnásobit na 900 milionů korun. Část zisku chce společnost investovat do výstavby nové budovy výzkumného centra až pro 150 zaměstnanců, řekl dnes novinářům předseda představenstva Milan Jurek.

"Očekáváme, že 20 až 30 procent hrubého zisku bude investováno do výzkumu a rozvoje společnosti," uvedl Jurek. Příští rok by se měla začít v areálu firmy stavět objekt pro nové laboratoře a výzkum. Počet pracovníků ve vývoji by postupně měl vzrůst ze současných asi 45 na cílových 75 až 80. V současnosti společnost zaměstnává 211 lidí.

ERA dnes také představila novou technologii PCL (Passive Coherent Location), jejíž software by měl být schopen lokalizovat a sledovat létající objekty za pomoci rozhlasových vysílačů a odrazu jejich vln od letících objektů. Systém je podle generálního ředitele Vladislava Hofmana unikátní tím, že umí odhalit takzvané neviditelné letouny i malá letadla s vypnutými komunikátory. Protože využívá běžné vysílače, je vyloučeno, aby jej někdo zaměřil. "Nejlepší je pro nás rocková muzika, při besedách s mnoha pomlkami musíme přejít na jiný vysílač," řekl Hofman.

ERA vyrábí sledovací technologie pro řízení letového provozu, letištní provozy a pro vojenství a bezpečnost. Nejznámější je její pasivní sledovací systém Věra, který dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara. Společnost 95 procent výrobků exportuje, má kolem 100 zákazníků v Severní a Jižní Americe, Evropě, na Blízkém východě, v Africe a Asii, většinu obchodu představují civilní zakázky. V Česku jsou jejími největšími odběrateli Řízení leteckého provozu ČR a armáda.

Společnost ERA Pardubice v uplynulých letech několikrát změnila vlastníka. V roce 2006 se stala majetkem americké společnosti Rannoch Corporation. O dva roky později pardubickou firmu koupila americká SRA International. Stoprocentní podíl ve společnosti vlastní od 21. listopadu 2011 firma Omnipol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK