Polsko nechalo navzdory očekávání úroky beze změny

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 3. října (ČTK) - Polská centrální banka dnes ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 4,75 procenta. Nenaplnila tak očekávání většiny ekonomů, kteří předpokládali, že měnový výbor banky úvěrové náklady sníží, aby podpořil slábnoucí ekonomiku.

Guvernér Polské národní banky Marek Belka po zářijovém zasedání výboru uvedl, že banka by již v říjnu mohla začít úroky snižovat, aby podpořila hospodářský růst. Ze 27 analytiků dotázaných agenturou Reuters jich 21 předpovědělo dnešní snížení úroků o čtvrt procentního bodu na 4,50 procenta.

Polská ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila růst na 2,4 procenta z tempa 3,5 procenta v předchozích třech měsících. To naznačuje, že Polsko bylo už na jaře zasaženo negativními důsledky dluhové krize v eurozóně.

Banka v květnu v rámci boje s inflací překvapivě zvýšila základní úrok o čtvrt procentního bodu na nynějších 4,75 procenta, což se nyní podle řady pozorovatel ukazuje jako velká chyba. V rychlejším obratu k uvolnění měnové politiky jí pak podle zdrojů Reuters bránily obavy ze ztráty tváře. Snížení sazeb až v listopadu přijde podle řady ekonomů příliš pozdě na to, aby mělo významnější dopad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK