ADB zhoršila odhad růstu rozvojových zemí Asie na 2012 a 2013

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Manila 3. října (ČTK) - Asijská rozvojová banka (ADB) zhoršila odhad ekonomického růstu rozvojových asijských zemí, mezi které patří i velké ekonomiky jako Indie, Čína a Indonésie, na letošní i příští rok. Může za to pokles globální poptávky po zboží. Uvedla současně, že region by měl snížit svoji závislost na vývozu a podpořit rozvoj sektoru služeb.

V letošním roce má tempo růstu ekonomik oblasti zpomalit na 6,1 procenta z loňských 7,2 procenta a příští rok opět mírně zrychlí na 6,7 procenta. Původně přitom banka čekala letos zvýšení hrubého domácího produktu o 6,9 procenta a v roce 2013 o 7,3 procenta. Mezi rozvojové země Asie patří celkem 45 zemí ze střední, východní, jižní a jihovýchodní Asii a Tichomoří, nepatří sem Japonsko, které se řadí mezi rozvinuté země.

Podle ADB by rozvojové země Asie měly nyní, kdy zpomaluje vývoz do USA a Evropy, najít cesty, jak rozproudit sektor služeb. Sektor služeb v regionu je již nyní velký, v roce 2010 činil téměř polovinu HDP regionu, ale je potřeba ho modernizovat, posílit investice a rozvíjet nové produkty.

Růst čínské ekonomiky má letos zpomalit na 7,7 procenta z loňských 9,3 procenta a příští rok stoupne o 8,1 procenta. V dubnu přitom ADB čekala, že HDP Číny letos stoupne a 8,5 procenta a příští rok o 8,7 procenta. V Indii růst letos zpomalí na 5,6 procenta z 6,5 procenta v roce 2011, a příští rok dosáhne 6,7 procenta. Původní odhady počítaly s růstem o sedm a 7,5 procenta. Čína a Indie výrazně zaostávají za rozvinutými zeměmi v produktivitě práce a sektor služeb se zaměřuje na tradiční odvětví, jako velkoobchod, maloobchod a doprava.

Vyspělé služby, jako informační a komunikační technologie, mají na celkovém výkonu služeb v Asii podíl jen deset procent. V rozvinutém světě tento podíl činí 20 až 25 procent. V některých případech rozvoj služeb brzdí i regulační bariéry a další omezení.

Východní Asie zůstane nejrychleji rostoucí oblastí regionu, i když i zde růst zpomalí. ADB nechala beze změny výhled pouze pro jihovýchodní Asii, částečně díky oživení v Thajsku po loňských povodních a vyšším státním výdajům v Malajsii a na Filipínách, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK