T-Mobile USA se spojí s menším americkým konkurentem MetroPCS

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 3. října (ČTK) - Mobilní operátor T-Mobile USA se spojí s menším americkým konkurentem MetroPCS Communications. Oznámila to dnes Deutsche Telekom, která je mateřskou společností T-Mobile USA. Deutsche Telekom bude mít v nové firmě většinu.

Podle německého telekomu dohodu dnes schválily správní i dozorčí rada telekomu a správní rada MetroPCS. V nové firmě bude Deutsche Telekom vlastnit 74 procent, akcionáři MetroPCS zbývající podíl a obdrží rovněž od telekomu 1,5 miliardy USD (29,1 miliardy Kč).

Plán přichází necelý rok poté, co antimonopolní úřad USA zamítl prodej T-Mobile USA, čtvrtého největšího mobilního operátora v zemi, za 39 miliard USD americké AT&T, která je na trhu v USA dvojkou. T-Mobile USA býval kdysi nejsilnějším pohonem růstu německého telekomu, v posledních letech však ztrácí klienty na úkor větších i menších konkurentů, částečně kvůli tomu, že nenabízí iPhone firmy Apple.

T-Mobile USA má ve Spojených státech 33,2 milionu uživatelů. MetroPCS má 9,3 milionu.

Podle analytiků by dohoda mohla pomoci oběma operátorům, kteří se na americkém trhu potýkají s obtížemi. Má však i svá úskalí. Oba operátoři používají odlišné síťové technologie, což znamená, že telefony MetroPCS nefungují v síti T-Mobile USA a naopak. Nicméně obě společnosti nyní budují stejnou novou síť čtvrté generace, takže by se jejich sítě mohly sladit, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK