Dolar díky nejnovější statistice z USA posiluje

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. října (ČTK) - Americký dolar dnes na trzích posiluje. K růstu přispěly nejnovější statistické údaje ze Spojených států, které ukázaly, že soukromý sektor najímal nové zaměstnance a aktivita v sektoru služeb rostla. Zprávy posílily naději, že největší světová ekonomika je na stabilní cestě k oživení.

V 18:00 SELČ euro vůči dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,2910 USD a k jenu stouplo o 0,4 procenta na 101,43 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,5 procenta na 78,56 JPY.

Americký soukromý sektor vytvořil podle údajů organizace ADP minulý měsíc 162.000 nových pracovních míst. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali přírůstek jen 143.000 míst. Růst sektoru služeb pak v září dále zrychlil a byl nejvyšší od března. Sektor služeb se na celkové zaměstnanosti země podílí téměř 90 procenty.

Zpráva o zaměstnanosti v soukromém sektoru přichází před páteční zprávou o celkovém vývoji nezaměstnanosti v USA. Analytici však upozorňují, že údaje od ADP většinou neodrážejí skutečný stav trhu práce v USA.

Na euro rovněž tlačí nejistota, zda Španělsko požádá o pomoc. Španělský premiér dnes popřel, že by se země chystala požádat o pomoc ještě tento víkend.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK