Albánie bude financovat dovoz elektřiny, bude chtít podíl od ČEZ

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tirana 3. října (ČTK) - Albánie bude do konce roku financovat dovoz elektřiny prostřednictvím státního energetického monopolu KESH, aby zabránila výpadku dodávek elektřiny. Očekává, že na financování dovozu se bude podílet místní distributor, kterým je divize české společnosti ČEZ. Oznámila to dnes vláda.

Vláda po svém zasedání uvedla, že umožnila dovoz, aby zajistila nepřetržité dodávky pro spotřebitele a pokryla ztráty v distribučním systému. Dodávky jsou v ohrožení od září, protože ČEZ Shperndarje kvůli sporu s vládou přestal dovážet elektřinu.

Mluvčí ČEZ Shperndarje agentuře Reuters řekl, že společnost ví o rozhodnutí vlády, zatím se však k němu nemůže vyjádřit.

Ministerstvo financí bylo pověřeno, aby zajistilo odhadovaných 50 milionů USD (971 milionů Kč) na financování dovozu KESH a zaplacení účtu za předchozí dovoz. "Finanční náklady na krytí dovozu elektřiny pokrývajícího ztráty v distribučním systému budou naúčtovány ČEZ Shperndarje," uvádí se na internetových stránkách vlády.

ČEZ získal 76 procent v distribuční společnosti ČEZ Shperndarje v roce 2009 za 102 milionů eur (tehdy asi 2,8 miliardy korun). Na konci loňského roku regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční společnost platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Distributor však zároveň nedostal možnost zdražit proud koncovým zákazníkům. Firma se tak dostala do ztráty, což se negativně promítá i do hospodaření Skupiny ČEZ.

S albánským státem se společnosti ČEZ nedaří vyjednat řešení. ČEZ se již před časem kvůli situaci v Albánii obrátil na Světovou banku a nevylučuje ani arbitráž vůči této zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK