Americké akcie díky nejnovější statistice vzrostly, dolar posílil

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie ve Spojených státech ve středu posílily. Trhy podpořily silnější údaje z trhu práce a sektoru služeb USA. Část zisků však smazal propad akcií Hewlett-Packard na nejnižší hodnotu za devět let.

 

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 12,25 bodu, tedy 0,09 procenta, na 13.494,61 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 5,24 bodu, čili 0,36 procenta, na 1450,99 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 15,19 bodu, neboli 0,49 procenta, na 3135,23 bodu.

Akcie počítačové firmy HP klesly o 13 procent, protože firma varovala, že její zisk v příštím roce klesne o více než deset procent a nižší budou i příjmy. Může za to pomalý pokrok v zavádění plánu, který má vrátit firmu k růstu, a propad technologických výdajů.

Nejnovější statistika z USA ukázala, že sektor služeb v USA v září oživil, zatímco analytici čekali jeho zpomalení. Soukromý sektor najal více zaměstnanců, než se očekávalo. Trhy nyní čekají, jak dopadne páteční důležitá zpráva o celkovém vývoji nezaměstnanosti v USA.

Dařilo se firmám ze spotřebitelského sektoru a stavitelům domů. Ceny ropy a kovů však kvůli obavám o další výhled růstu v Číně a Evropě klesaly, což stáhlo dolů energetické firmy a zpracovatele kovů.

Americký dolar díky příznivé statistice z USA posílil. Na euro má negativní dopad nejistota, zda a kdy požádá Španělsko o finanční pomoc. Španělský premiér popřel spekulace, že by se tak mělo stát již tento týden. Poslední zprávy také naznačují, že ekonomika eurozóny se propadla ve třetím čtvrtletí do recese.

Dolar vůči jenu posílil o půl procenta na 78,50 JPY. K euru pak vzrostl o 0,1 procenta na 1,2902 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK