Japonské akcie rostly díky statistice a oslabení jenu

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. října (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily, a ukončily tak pokles trvající čtyři seance. Náladu na trhu zlepšila středeční příznivá statistika ze Spojených států a slabší jen. Technologické společnosti však v reakci na varování firmy Hewlett-Packard klesly. Index Nikkei stoupl o 0,9 procenta na 8824,59 bodu.

Slabší jen pomohl nahoru hlavně vývozcům. Automobilka Toyota Motor zpevnila o tři procenta, Nissan o 5,1 procenta a Honda o 3,1 procenta. Akcie Canonu naopak oslabily o 2,2 procenta. Reagovaly tak na středeční varování americké Hewlett-Packard, že čeká v příštím roce pokles zisku i příjmů.

Vývoj japonských akcií ovlivnila i první předvolební debata amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho republikánského vyzyvatele Mitta Romneyho. Romney, považovaný za kandidáta, který je nakloněn podnikání, působil v debatě lépe. Trhy sledují debaty a hodnotí, který z kandidátů je lepší pro dolar.

Středeční statistika ukázala, že sektor služeb v USA v září oživil, zatímco analytici čekali jeho zpomalení. Soukromý sektor pak najal více zaměstnanců, než se očekávalo. Zprávy naznačily, že největší světová ekonomika je na tom lépe, než se předpokládá.

Japonský jen v reakci na středeční statistiku klesl vůči dolaru nejníže za dva týdny. Mezi spekulanty rovněž rostou obavy, že by centrální banka Bank of Japan mohla přijít tento týden s překvapivým uvolněním měnové politiky. Naopak Evropská centrální banka by měla dnes nechat svoji politiku beze změny.

Dolar vůči jenu v Asii stoupl o 0,1 procenta na 78,57 JPY. Euro k jenu posílilo o 0,4 procenta na 101,61 JPY a vůči dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,2929 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK