Prodej Hyundai v září po stávce opět oživil

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 4. října (ČTK) - Prodej největší jihokorejské automobilky Hyundai se v září opět vrátil k růstu. Firmě pomohlo ukončení stávek v domácích továrnách a zvýšení produkce v USA a Číně. Celkem prodala společnost 371.743 vozů, nejvíce od června a o 3,4 procenta více než ve stejném měsíci loni. Dceřiné firmě Kia pak prodej v září stoupl o 0,6 procenta na 214.412 vozů. Vyplývá to z dnešních prohlášení automobilek.

Dnešní údaje by mohly uklidnit analytiky, kteří se báli dopadu stávky na hospodaření firmy ve třetím čtvrtletím, které automobilka zveřejní tento měsíc. Zaměstnanci Hyundai a Kia vstoupili v červenci poprvé za čtyři roky do stávky. Prodej Hyundai byl v červenci kvůli tomu nejslabší za 16 měsíců a v srpnu dokonce poprvé za tři roky klesl. V Hyundai stávkové akce skončily v srpnu, v Kia však trvaly až do 11. září.

Hyundai spustila v červnu výrobu v novém závodě v Číně, a mohla tak zvyšovat dodávky v době, kdy japonští konkurenti omezovali výrobu kvůli protijaponským protestům. Automobilka rovněž zvýšila produkci ve Spojených státech, kde se od září pracuje na tři směny, napsala agentura Reuters.

Hyundai a Kia společně tvoří pátého největšího producenta automobilů na světě. Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájil sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK