Tisk: O závazných reformách v eurozóně se rozhodne do konce roku

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Do konce roku by mělo být jasné, zda budou státy eurozóny povinně realizovat reformy navržené Bruselem a měnová unie bude mít i vlastní centrální rozpočet. Píše to dnes německý deník Süddeutsche Zeitung, podle něhož mají dnes o návrzích vypracovaných prezidentem Evropské unie Hermanem Van Rompuyem jednat zástupci všech 27 členských zemí EU. V polovině října se jimi bude zabývat unijní summit v Bruselu.

 

O chystaných opatřeních ve středu informoval deník Financial Times a dnes některé podrobnosti z Van Rompuyova dokumentu přinesly německé listy Süddeutsche Zeitung a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Členské státy eurozóny mají podle nich podepsat "individuální smlouvy s EU", ve kterých se zavážou doma prosadit reformní "doporučení specifická pro každou zemi", jež bude každý rok vydávat Evropská komise.

Podle návrhů Van Rompuye, s nimiž podle tisku souhlasila kancléřka Angela Merkelová, má mít eurozóna také "přiměřeně vybavený" vlastní rozpočet. S pomocí jeho prostředků mají být "časově omezeně, flexibilně a cíleně" podporovány rovněž některé reformy. Objem tohoto rozpočtu ani jeho zdroje pracovní dokument EU podle Frankfurter Allgemeine Zeitung nezmiňuje.

Zavázat se k reformám dosud musely jen státy čerpající finanční pomoc. Členům eurozóny se taková povinnost podle Süddeutsche Zeitung příliš nelíbí jako zásah do jejich rozpočtových práv.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK