Penta kupuje většinový podíl v německé Gehring Technologies

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Středoevropská investiční skupina Penta kupuje od německé Stargate Capital GmbH 75procentní podíl ve strojírenské firmě Gehring Technologies Holding GmbH. Transakce podléhá souhlasu antimonopolních úřadů a její výše nebude zveřejněna, uvedla dnes Penta v tiskové zprávě.

 

Čtvrtinový podíl zůstává ve vlastnictví Stargate Capital, jíž Penta podle serveru motejlek.com za svůj podíl zaplatí v přepočtu kolem 1,5 miliardy korun.

Gehring se sídlem v bádensko-württemberském Ostfildernu je celosvětovým lídrem v oblasti výroby honovacích strojů. Tyto sofistikované technologie jsou využívány při obrábění otvorů ve strojírenství, především motorů v automobilovém a leteckém průmyslu. Mezi hlavní zákazníky patří automobilky VW, BMW, Daimler, Ford a General Motors.

Gehring Group zaměstnává 630 lidí, z toho 530 v Německu. Pobočky má ve Francii, Brazílii, USA, Indii a Číně a letos očekává tržby 130 milionů eur (zhruba 3,3 miliardy korun).

"Gehring je prvním úspěchem našeho systematického přístupu k německému trhu a věřím, že další transakce budou brzy následovat. Jako silný finanční partner se zkušenostmi ze strojírenského sektoru jsme připraveni společnosti přinést perspektivu dlouhodobého udržitelného růstu," uvedl Martin Kúšik, partner Penta Investments zodpovědný za expanzi a byznys development v Německu.

Penta byla založena v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství a energetiky. Skupina působí v řadě zemí Evropy, její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 25.000 lidí. Loni Penta Investments stoupl čistý zisk na 126,7 milionu eur z předloňských 49,7 milionu eur.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK