Pražská burza dopoledne nepatrně rostla díky bankám a ČEZ

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - Pražská burza vstoupila do dnešní seance nepatrným růstem, hlavní index PX si v 10:45 připisoval dvě desetiny procenta na 965,54 bodu, a to hlavně díky mírnému růstu akcií bank a ČEZ. Naopak v mírných ztrátách jsou defenzivní tituly. Bez větších změn zůstávají podle makléřů i další trhy v regionu.

Nejlépe se dopoledne dařilo Erste Bank, která posilovala o půl procenta na 440,70 korun. "Erste Bank mírně podporují data o kapitálové síle, když podle EBA (The European Banking Authority) Erste Bank bezpečně splňuje požadavky Basel III. Ukazatel kapitálové přiměřenosti Erste Bank dosáhl na konci června 9,9 procenta a pohodlně tak překonává požadavek EBA ve výši devíti procent rizikově vážených aktiv," uvedl Martin Oliva z Patria Direct.

Komerční Banka si připisovala 0,20 procenta na 3989 Kč a ČEZ posílil o 0,11 procenta k 729 korunám. Titul podle Olivy překvapivě posiluje přesto, že Albánie se bojí výpadku elektřiny a chce financovat dovoz prostřednictvím svého monopolu KESH. Podílet se má na tom právě ČEZ.

Naopak nejztrátovější byla dopoledne mediální CME, když oslabovala o téměř dvě procenta na 130,70 Kč. V téměř dvouprocentní ztrátě byla také těžební NWR a zhruba půl procenta odepisovaly také textilka Pegas Nonwovens a tabáková Philip Morris.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK