Zátěžové testy odkryly nedostatky, týkají se i Temelína a Dukovan

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. října (ČTK) - Zátěžové testy evropských jaderných elektráren, k nimž Evropská unie přistoupila v reakci na havárii v japonské Fukušimě, ukázaly množství nedostatků. Výtky se týkají i českých elektráren v Temelíně a Dukovanech. Žádnou z evropských elektráren ale není třeba uzavřít, úroveň bezpečnosti je obecně vysoká, uvedla dnes Evropská komise. Téměř u všech je však podle ní třeba bezpečnost zlepšit.

Testy zkoumaly, jak jsou elektrárny připraveny vypořádat se s extrémními případy, jako jsou ničivá zemětřesení či záplavy. Výsledky ukazují, že ne ve všech státech a u všech elektráren se uplatňují nejvyšší mezinárodní standardy a nejlepší osvědčené postupy.

Českým úřadům experti například doporučili, aby zvážily řadu úprav a kroků. Jde třeba o zvýšení ochrany naftových čerpadel pro případ povodní a o úpravy týkající se operací se zpětných obvodem.

V testech všech evropských elektráren se mimo jiné ukázalo, že moderní standardy pro kalkulaci rizik ze zemětřesení nebyly při plánování elektráren brány v potaz u 54 ze 145 reaktorů v EU (37 procent). U povodní se to týká 62 reaktorů (43 procent). Mezinárodní doporučení týkající se seismických nebezpečí nesplňuje 65 reaktorů (45 procent).

Brusel vyzval státy, aby rychle začaly doporučení převádět do praxe. Do konce roku by měly země nastínit plán, jak, co a kdy hodlají udělat. Celkem bylo prozkoumáno 145 reaktorů v 15 členských zemích EU, z toho šest v Dukovanech a Temelíně.

České úřady už ve středu v reakci na zprávy některých médií, které část závěrů z testů zveřejnily, uvedly, že elektrárny v Temelíně a Dukovanech nemají žádné vážné problémy s bezpečností. Stejné stanovisko zaujal provozovatel elektráren ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK