Španělsko prodalo za velkého zájmu státní dluhopisy

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko dnes prodalo státní dluhopisy se středně dlouhou dobou splatnosti za téměř čtyři miliardy eur (100 miliard Kč). Zájem byl vysoký a díky očekávání, že země brzy požádá eurozónu o pomoc, se výnosy dvou- a pětiletých dluhopisů prudce snížily. V případě tříletých dluhopisů sice vzrostly, ale pouze mírně.

 

U dvouletých dluhopisů výnos klesl na 3,282 procenta z 5,204 procenta v poslední aukci 19. července. Průměrný výnos u dluhopisů se splatností v roce 2017 klesl na 4,766 procenta ze 6,459 procenta v červenci. U tříletých dluhopisů výnos stoupl na 3,956 procenta z 3,845 procenta v září.

Náklady na španělských dluh v červenci prudce vzrostly, avšak od té doby se snížily díky plánu Evropské centrální banky, která chce pomoci problémovým zemím eurozóny nákupem jejich dluhu. Trhy nyní čekají, že Španělsko požádá o pomoc a ECB začne nakupovat dluhopisy země, což drží úroky nízko.

Dnešní prodej byl také prvním testem zájmu o španělský dluh od doby, kdy země představila rozpočet na 2013, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK