Britská centrální banka nechala svoji politiku beze změny

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Měnový výbor britské centrální banky Bank of England se dnes podle očekávání ponechal svou dosavadní měnovou politiku beze změny, protože ekonomika začíná vykazovat známky oživení. Hlavní úroková sazba tak zůstává na rekordním minimu 0,5 procenta, kde je již déle než tři roky. Beze změny zůstal rovněž program nákupu dluhopisů.

 

Banka v červenci obnovila kvantitativní uvolňování měnové politiky a napumpovala do ekonomiky dalších 50 miliard liber (téměř 1,6 bilionu Kč). Peníze používá na nákup dluhopisů, aby tak pomohla domácímu hospodářství z recese. Od března 2009, kdy snížila základní sazbu na nynější úroveň, již banka na nákupy dluhopisů vyčlenila celkem 375 miliard liber.

Většina analytiků však očekává, že do konce roku bank rozšíří svůj program nákupu dluhopisů o dalších 50 miliard liber. Bude to zřejmě v listopadu, kdy by měl být dokončen současný program.

Britský hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,5 procenta po poklesu o 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Ve třetím čtvrtletí by se však měla ekonomika vymanit z recese. Výroba znovu oživila a pomohly i olympijské hry v Londýně, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK