Ceny ropy stouply kvůli obavám ohledně Blízkého východu

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. října (ČTK) - Ceny ropy dnes výrazně stouply kvůli obavám investorů ohledně dodávek z Blízkého východu. Severomořská ropa Brent si připsala téměř dva dolary a vrátila se nad 110 dolarů za barel. Později však o část zisků přišla a prodávala se zhruba za 109,30 USD.

Cena americké lehké ropy WTI se zvýšila o 60 centů na 88,74 dolaru za barel poté, co se ve středu propadla na nejnižší úroveň od začátku srpna. Napětí mezi Tureckem a Sýrií podle obchodníků posílilo obavy ohledně stability celého Blízkého východu, napsala agentura Reuters.

"Střety mezi Tureckem a Sýrií posilují obavy o dodávky, protože tímto regionem prochází řada ropovodů," uvedl analytik ropného sektoru Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank. "Proto předpokládáme oživování cen, pokud se nezhorší všeobecné tržní podmínky," dodal.

Turecký parlament dnes schválil žádost vlády o mandát pro vojenské operace mimo území Turecka, pokud to bude kabinet považovat za nezbytné. Ankara tak získává roční mandát pro vojenské akce a může tak armádu poslat do Sýrie.

Vláda si toto rozhodnutí vymohla po středečním incidentu, při němž střela vypálená ze Sýrie v Turecku zabila pět civilistů. Turecká armáda okamžitě zahájila odvetnou operaci cílenou na pozice syrských vládních jednotek za hranicí. Několik syrských vojáků přišlo o život.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 109,30 108,17 New York - Nymex WTI listopad 88,74 88,14

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK