Japonská centrální banka ponechala měnovou politiku beze změny

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. října (ČTK) - Japonská centrální banka dnes podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu v rozpětí nula až 0,1 procenta. Nezměnila ani program nákupu dluhopisů. Odolala tak tlaku ze strany vlády, aby podpořila hospodářský růst dalším uvolněním měnové politiky.

Banka nicméně zhoršila hodnocení stavu domácí ekonomiky, čímž si podle agentury Reuters ponechala otevřené dveře k pozdějším krokům na její podporu. Nový japonský ministr hospodářství Seidži Maehara dnes prohlásil, že bude banku k uvolnění měnové politiky nadále tlačit.

Centrální banka dnes varovala, že světová ekonomika čím dál více zpomaluje, což má negativní dopad na poptávku po japonském exportu. Japonské hospodářství se navíc potýká s napjatými vztahy s Čínou.

Minulý měsíc se v Číně konala řada protijaponských demonstrací, což mělo negativní dopad na čínské aktivity japonských podniků. Japonské společnosti se obávají, že nepřátelská nálada Číňanů povede k poklesu poptávky po japonských vozech, spotřební elektronice a dalším zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK