Japonské akcie stouply na týdenní maximum

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. října (ČTK) - Japonské akcie se dnes vyšplhaly až na týdenní maximum, přetrvávají však obavy ohledně poklesu poptávky po japonském zboží v Číně. Hlavní index tokijské burzy Nikkei stoupl o 0,4 procenta na 8863,30 bodu.

Výraznějšímu nárůstu trhu zabránilo rovněž rozhodnutí japonské centrální banky nevyhovět tlaku vlády, aby podpořila domácí ekonomiku dalším uvolněním měnové politiky. Investoři nyní čekají na údaje o zářijovém vývoji trhu práce ve Spojených státech.

Japonské automobilky oslabovaly kvůli obavám z poklesu tržeb na čínském trhu. Minulý měsíc se v Číně konala řada protijaponských demonstrací. Protesty se místy zvrhly v násilí, rabování a zapalování obchodů.

Na devizovém trhu euro mírně kleslo, udrželo se však v blízkosti dvoutýdenního maxima vůči dolaru. Na to se vyšplhalo ve čtvrtek díky ujištění evropské centrální banky, že je připravena nakupovat dluhopisy problémových členských zemí eurozóny.

V závěru tokijského obchodování jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,1 procenta na 1,3013 USD. Ve čtvrtek se dostala až na 1,3031 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 21. září, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK