ČSÚ: Tržby v maloobchodě v srpnu klesly o 0,8 procenta

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tržby tuzemských obchodníků se v srpnu vrátily k poklesu. Bez sezonního očistění byly meziročně nižší o 0,8 procenta, zatímco v červenci podle potvrzených údajů rostly o 0,3 procenta. Na poklesu se nejvíce podílel pokles tržeb v motoristickém segmentu, uvedl dnes Český statistický úřad.

 

Po očištění o sezonní vlivy tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v srpnu reálně meziměsíčně stouply o mírných 0,1 procenta. Meziročně se srpnové tržby očištěné o vliv počtu pracovních dní stejně jako bez očištění snížily o 0,8 procenta.

"Celkově čísla nadále potvrzují slabost spotřebitelské poptávky, kterou nepříznivě ovlivňuje pokles reálných mezd či vládní opatření na snižování deficitu. Neočekáváme, že by se tento obrázek měl v následujících měsících změnit. Po loňském růstu maloobchodních tržeb o dvě procenta čekáme pro letošní rok jejich pokles o 1,1 procenta," komentoval aktuální statistická čísla analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Letošní srpen měl stejný počet pracovních dnů jako loňský. Ke zmírnění poklesu podle statistiků přispěl především vyšší prodej nepotravinářského zboží v maloobchodě.

Nejvíc rostly tržby za prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby. K celkovému růstu přispěl především vyšší prodej oděvů a obuvi, počítačů a komunikačních zařízení, výrobků pro volný čas a farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží. Po déletrvajícím poklesu zaznamenal ČSÚ již druhý měsíc za sebou také růst tržeb za prodej pohonných hmot, a to i přes relativně vysokou srovnávací základnu, když loňský srpen byl jediným měsícem v roce 2011, kdy tržby meziročně rostly. Tržby za prodej potravin pokračovaly v poklesu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK