Španělsko podle ministra hospodářství nepotřebuje finanční pomoc

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko nepotřebuje mezinárodní finanční pomoc. Uvedl to podle internetového serveru BBC španělský ministr hospodářství Luis de Guindos během návštěvy v Londýně.

 

Spekulace ohledně možné žádosti Madridu o pomoc při splácení dluhů jsou nyní v centru pozornosti finančních trhů. "Španělsko vůbec žádnou finanční pomoc nepotřebuje," prohlásil však ministr.

V médiích se tento týden objevily zprávy, že Španělsko by o pomoc mohlo požádat již o víkendu. Španělský premiér Mariano Rajoy nicméně takovéto informace popřel.

"Říkám ne," prohlásil v úterý na adresu možnosti, že Madrid předloží žádost tento víkend. "Pokud některá zpravodajská agentura hlásí, že tento víkend požádáme o pomoc, může to mít pouze dvě vysvětlení. Buď má tato agentura pravdu a ví více než já, nebo pravdu nemá," dodal.

Ve čtvrtek se nicméně objevily informace o tom, že eurozóna by mohla pomoci Španělsku tím, že pojistí investory, kteří koupí španělské státní dluhopisy. Madrid by si tak udržel přístup na kapitálové trhy a minimalizovaly by se tím také náklady pro evropské daňové poplatníky. Podle zdrojů agentury Reuters plán by stál asi 50 miliard eur ročně (1,25 miliardy Kč).

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK