Koruna stagnuje, k euru pod hranicí 25 Kč za euro

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Koruna dnes dopoledne stagnuje, proti čtvrtečnímu závěru je její kurz prakticky beze změn. V 10:30 se k euru obchodovala na úrovni 24,94 Kč/EUR, k dolaru byla o haléř silnější na 19,17 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Mezidenní změna je prakticky nulová. V úvodu česká měna lehce ztratila po mírně horších datech z českého maloobchodu a zápisu z jednání ČNB, který připomněl, že případné použití nestandardních nástrojů by směřovalo na korunu. Následně však kurzu pomohl zpět pohyb na forintu," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Maďarská měna podle Vlka posílila, když vláda oznámila zrušení daně na transakce prováděné centrální bankou od příštího roku. "Kompenzací bude navýšení daně jinde. Pozitivní vliv se přenesl i na zlotý, který ráno rovněž posiluje," dodal.

Euru se dnes dopoledne dařilo růst, přes zaváhání je znovu nad 1,3000 USD/EUR. Podle Vlka se obchoduje se na 1,3010 USD/EUR. "Nálada na trzích zůstává příznivá pro riziková aktiva - akcie rostou, za pozornost stojí také odraz ropy směrem vzhůru," podotkl.

Během dneška finanční trhy upoutají pozornost hlavně statistiky z amerického trhu práce. Čeká se zvýšení přírůstku pracovních míst nad 100.000. "Vliv dat na eurodolar zřejmě půjde hlavně přes averzi k riziku, takže lepší výsledek by měl spíše vyhovovat euru a naopak," naznačil Vlk.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák doplnil, že česká měna dokázala během tohoto týdne téměř vymazat předchozí ztráty. Čtvrteční zavírací kurz pod hranicí 25 Kč/EUR podle něj indikuje, že koruna může i nadále posilovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK