Summit EU o uvolnění další části pomoci Řecku nerozhodne

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. října (ČTK) - Šéfové států a vlád států Evropské unie nepřijmou na summitu 18. a 19. října žádné klíčové rozhodnutí týkající se pomoci Řecku. V Bruselu to dnes řekl vysoký představitel eurozóny před pondělním zasedáním ministrů financí 17 členských unijních zemí platících eurem, na němž se i o situaci v Řecku bude hovořit. Případné rozhodnutí bude až později. Jasněji by v této věci prý mohlo být koncem října.

"Jsem si velmi jistý, že na summitu nebude žádné takové rozhodnutí," řekl tento činitel v reakci na dotaz, zda vrcholná schůzka může rozhodnout o uvolnění další tranše mezinárodní pomoci Aténám.

Řecko je už více než dva roky závislé na pomoci od mezinárodních partnerů. Výměnou za půjčky ale musí přistupovat k tvrdým škrtům a reformám, které v zemi vyvolávají mohutné protesty. Reformy pak hodnotí zástupci "trojky", tedy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Na rozhodnutí inspektorů bude záviset, zda Řecko získá dalších 31,5 miliardy eur z úvěrové pomoci či nikoli.

Činitel eurozóny rovněž podotkl, že nečeká přinejmenším v bezprostřední chvíli žádost Španělska o finanční pomoc, o níž se kvůli španělských hospodářským potížím a problémech Madridu na finančních trzích už nějakou dobu spekuluje.

"Španělsko nedalo žádnou žádost," řekl činitel. Pokud by měla přijít, rozhodně to prý nehrozí bezprostředně. "Podíváte-li se na současnou situaci na trhu, nevidím potřebu, aby Španělsko žádalo o nějaký (záchranný) program," podotkl také.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK