České Budějovice dostaly od ÚOHS pokutu 1,3 mil. korun

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. října (ČTK) - České Budějovice dostaly od antimonopolního úřadu pokutu 1,3 milionu korun. Chybovaly v tendru na outsourcing serverové firmy. Pokuta zatím není pravomocná. Radnice se proti ní může odvolat. ČTK to řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Českobudějovická radnice zakázku zadala v jednacím řízení bez uveřejnění, aniž by byly splněny podmínky pro použití tohoto výjimečného druhu zadávacího řízení. Město uzavřelo se společností BIT SERVIS spol. s r. o., smlouvu na plnění této veřejné zakázky v listopadu 2007 a v červnu 2010 i dodatek ke smlouvě.

Právě kvůli tomuto dodatku v září obvinila policie primátora Českých Budějovic Juraje Thomu (HOPB) ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Primátor prý překročil svoji pravomoc tím, že přidělil nadlimitní zakázku bez výběrového řízení a městu učinil smluvní závazek 37 milionů korun. Thoma prohlásil, že obvinění jsou nepravdivá.

Rafaj dnes uvedl, že "jednací řízení bez uveřejnění lze použít pouze v případě, kdy nelze dosáhnout klasické soutěže o zakázku a jeho použití je vázáno na splnění řady omezujících podmínek, aby bylo možné zamezit jeho zneužívání".

Složitost systému outsourcingu podle něj nemůže být podkladem pro tvrzení, že jiný dodavatel není schopen tento či jiný srovnatelný systém provozovat. "Podobně ani dosavadní dobrá spolupráce není zákonným důvodem pro zadání veřejné zakázky stávajícímu dodavateli," uvedl Rafaj.

Podle ÚOHS byla reálným obsahem dodatku ke smlouvě nová nadlimitní veřejná zakázka na služby, konkrétně na pořízení nových a modernějších komponent hardwaru a rovněž nového softwarového vybavení. "Nelze vyloučit, že v případě řádného zadání veřejné zakázky v odpovídajícím zadávacím řízení podle zákona by nebyly jiným dodavatelem nabídnuty výhodnější podmínky," dodal Rafaj.

Filip Vrána rek dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK