Pražská burza posílila o další necelých 0,5 procenta

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne dál rostla, hlavní index PX získal před polednem půl procenta na 972,13 bodu, a to především opět hlavně díky růstu akcií obou bank a také energetiky. Dařilo se i dalším titulům, nejvíc opět stouply cenné papíry developera Orco, vyplývá z výsledků burzy.

"Pozitivní nálada přichází z Wall Street, která včera (ve čtvrtek) dokázala posílit již počtvrté v řadě při nejvyšším růstu v tomto týdnu. Investoři však dopoledne nikam nespěchají, finanční svět vyčkává na odpolední data z amerického trhu práce," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

V Praze dnes o zhruba půl procenta posílily akcie Komerční Banky a ČEZ, menší zisky měly NWR a Erste Bank. Cena jejích akcií se zastavila těsně pod 450 korunami, což je podle Mokoše dvoutýdenní maximum.

Nejvíce dopoledne opět stouply akcie developera Orco, a to o šest procent na bezmála 50 korun za akcii. Titul si tak dál vylepšil své měsíční maximum.

"Developerská skupina Orco uvedla do obchodování na lucemburské burze nové dluhopisy 2018 v objemu 73 milionů eur, které jsou výsledkem dobrovolné části směny dluhu, která se týká konverze starých dluhopisů skupiny Orco i dluhopisů Orco Germany do nových dluhopisů skupiny. Zároveň uvedla, že na pražskou burzu bude v pondělí 8. října přijato dodatečných 7,848.073 akcií, vydaných dne 28. září 2012," připomněl Mokoš.

Ve ztrátě do třetiny procenta se dopoledne obchodovaly cenné papíry CETV, Fortuny, Pegas Nonwovens, Philip Morris a Telefóniky, výrazně ztácely akcie technologické firmy KIT digital. Odepisovaly téměř šest procent k 52 korunám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK