Průmyslové zakázky v Německu v srpnu klesly

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. října (ČTK) - Průmyslové zakázky pro německé podniky se v srpnu propadly o 1,3 procenta kvůli slabší domácí poptávce. Oznámilo to dnes německé ministerstvo hospodářství. Analytici očekávali mírnější pokles, a to o 0,5 procenta.

Ministerstvo navíc opravilo červencové tempo růstu zakázek na pouhých 0,3 procenta z původně ohlášených 0,5 procenta. Domácí zakázky se v srpnu snížily o tři procenta. Zahraniční objednávky zůstaly bez výraznějších změn navzdory růstu poptávky v eurozóně.

Údaje podle agentury Reuters zchladily naděje, že domácí poptávka se stane motorem růstu německé ekonomiky, která se nyní potýká s negativními dopady dluhové krize v eurozóně. V letošním druhém čtvrtletí tempo hospodářského růstu v Německu zpomalilo na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Dubnová prognóza německé vlády předpokládá, že růst německé ekonomiky bude v letošním roce činit 0,7 procenta a příští rok zrychlí na 1,5 procenta. Rozpočtový expert vládní strany CDU Norbert Barthle minulý měsíc nicméně uvedl, že Německo bude moci hovořit o štěstí, pokud tempo růstu v příštím roce dosáhne alespoň jednoho procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK