ČEZ vyřadil Arevu z tendru na dostavbu Temelína

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Francouzská společnost Areva nesplnila požadavky veřejné zakázky pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. ČEZ ji z tendru vyřadil. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. V tendru zůstávají dva účastníci - americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

Areva se může proti rozhodnutí odvolat. Podle ČEZ však nesplnila zákonné požadavky na stavbu dvou nových bloků v Temelíně. Důvody vyřazení Arevy z tendru jsou podle ČEZ obchodní i zákonné a jsou zásadního charakteru. ČTK zjišťuje stanovisko Arevy.

"Vzhledem k tomu, že uchazeč má právo podat námitky vůči tomuto rozhodnutí, mohou být konkrétní důvody veřejnosti sděleny až poté, co proběhnou veškeré možnosti případného odvolání, tak aby byla naplněna korektnost tendru. U ostatních uchazečů zatím nebylo shledáno, že by v některých bodech nesplnili požadavky zadavatele," uvedl Kříž v tiskové zprávě.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun, přičemž stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK