Míra nezaměstnanosti v USA v září nečekaně klesla na 7,8 procenta

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v září nečekaně klesla na 7,8 procenta ze srpnových 8,1 procenta a pod hranici osmi procent sestoupila poprvé za téměř čtyři roky. Údaj, který je před nadcházejícími volbami klíčovým ekonomickým ukazatelem, se vrátil na úroveň ledna 2009, kdy nastoupil do funkce prezident Barack Obama.

Americká ekonomika podle dnešní zprávy ministerstva práce přitom vytvořila jen 114.000 pracovních míst, což bylo v souladu s očekáváními a stále spíše podprůměrný výkon. Údaje za srpen a červenec ale ministerstvo opravilo o celkem 86.000 míst vzhůru. Zaměstnavatelé tak vytvářeli ve třetím čtvrtletí v průměru 146.000 pracovních míst měsíčně proti tempu 67.000 měsíčně ve druhém čtvrtletí.

Dnešní čísla jsou dobrou zprávou pro Obamu, který se vzpamatovává z těžké porážky ve středeční debatě, kde ho nečekaně převálcoval republikánský vyzyvatel Mitt Romney. Výkon trhu práce je politicky nejcitlivějším ukazatelem stavu ekonomiky a žádný americký poválečný prezident nebyl dosud zvolen znovu s mírou nezaměstnanosti vyšší než 7,4 procenta.

Míra nezaměstnanosti tentokrát neklesla kvůli hromadnému odchodu uchazečů o práci z registrů, jako se to dělo v minulých dvou měsících. Tento údaj se zakládá na průzkumech u domácností, které ukázaly minulý měsíc zvýšení počtu míst o 873.000, což je rekord od roku 1983 a několikanásobně vyšší údaj než zářijové hlášení o počtech míst od zaměstnavatelů. Průzkumy u domácností ale bývají vysoce kolísavé, upozornila agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK