Přední výrobce platiny propustil 12.000 stávkujících zaměstnanců

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Johannesburg (Jihoafrická republika) 5. října (ČTK) - Největší světový producent platiny, společnost Anglo American Platinum (Amplats), propustila přibližně 12.000 stávkujících horníků z celkem 28.000, které zaměstnává. Nelegální stávka za vyšší platy společnosti způsobila výpadky výroby a ušlý výnos 700 milionů randů (1,5 miliardy korun), uvedla dnes firma.

Stávkující požadují podstatné zvýšení platů. Jejich hnutí ale podle agentury AFP nedodržuje jihoafrický zákoník práce. Společnost již dříve upozorňovala, že ty zaměstnance, kteří vstoupili do nelegální stávky a nezúčastní se disciplinárního řízení, propustí.

Společnost podle AFP uvedla, že přibližně 12.000 stávkujících se nedostavilo před disciplinární komise a bylo tudíž v nepřítomnosti propuštěno.

Spory o vyšší platy v zemi propukly před několika měsíci v řadě sektorů. Nyní v JAR stávkuje přibližně 80.000 horníků, především z platinových dolů a z dolů na zlato. Přerušení nebo zpomalení výroby kvůli stávkám zasáhlo i jiné oblasti výroby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK