Euro po zprávě o nezaměstnanosti v USA posiluje

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. října (ČTK) - Zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA za minulý měsíc zvýšila zájem investorů o rizikovější investice. Evropská měna díky zprávě posiluje vůči dolaru i jenu a dolar stoupl k jenu nejvýše za dva týdny.

V 17:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,3055 USD a k jenu zpevnilo o 0,5 procenta na 102,73 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,2 procenta na 78,69 JPY.

Dnešní zpráva amerického ministerstva práce ukázala, že míra nezaměstnanosti v USA v září díky růstu počtu pracovních míst nečekaně klesla na 7,8 procenta ze srpnových 8,1 procenta. Pod hranici osmi procent sestoupila poprvé za téměř čtyři roky a vrátila se na úroveň ledna 2009. Ekonomika vytvořila 114.000 pracovních míst, což bylo v souladu s očekáváními, údaje za srpen a červenec však ministerstvo opravilo o celkem 86.000 míst vzhůru.

Investoři se také obávají možných intervencí Japonska za oslabení své měny. Představitelé země vyjádřili v posledních týdnech obavy ze silného jenu. Japonsko je velmi závislé na vývozu a silnější jen zdražuje místní zboží v zahraničí a snižuje zisky firem při převodu příjmů ze zahraniční na domácí měnu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK