Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 3,4 procenta

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posilovaly a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 3,4 procenta na 986 bodů. Největší zisky zaznamenaly akcie developerské společnosti Orco. Naopak největší ztráty postihly cenné papíry technologické firmy KIT Digital. Předchozí týden české akcie oslabily o procento.

"První říjnový týden byl o výsledcích španělských stresových testů tamního bankovního sektoru a o komentáři Evropské centrální banky k připraveným krokům na podporu vybraných evropských zemí, které požádají o pomoc," popsal vývoj na finančním trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo Orco, které posílilo o 38,8 procenta 55,5 Kč. Firma dovršila restrukturalizaci starého dluhu, a to jak vydáním nových akcií, tak novým dluhem s odloženou splatností do roku 2018. Investoři ohodnotili pozitivně dovršení tohoto procesu, nicméně další vývoj a rozvoj společnosti je stále s otazníkem, upozornil analytik.

Naopak nejvíce klesajícím titulem byl KIT Digital, který přišel o 5,8 procenta na 53,70 Kč. U akcie se neobjevila významnější zpráva. Nicméně blížící se ukončení obchodování na trhu SPAD a přesun na trh START může podle Vaníčka některé investory znervózňovat.

Nadcházející týden bude patřit začínající výsledkové sezoně v USA za třetí čtvrtletí. Vedle toho se trh bude s blížícím se summitem eurozóny více zabývat opětovně děním v ní. "Očekáváme, že posun příští týden nepřinese, a proto očekáváme větší zaměření na začínající výsledkovou sezonu, která může přinést lehkou opatrnost. Z tohoto důvodu předpokládáme neutrální obchodování s nevýrazným trendem," odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK