Pražská brurza dál posílila, je na půlročním maximu

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Pražská burza se v závěru týdne dostala na nejvyšší úroveň za posledních šest měsíců. Závěrečný hlavní index PX stoupl o 1,77 procenta na 985,73 bodu, tažen především bankovními akciemi. Dařilo se většině titulů, developer Orco vyskočil o 19,5 procenta. Vyplývá to z výsledků burzy.

Akciovým trhům podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky dopomohla čtvrteční "silná" slova šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho po měnovém zasedání Rady guvernérů ECB, který zopakoval připravenost instituce k intervencím na trhu vládních dluhopisů. "Pražský index v souladu s převládajícím silným optimismem přidal 1,77 procenta uzavřel na půlročním maximu," uvedl.

Akcie Erte Group Bank stouply o 2,12 procenta na 457,50 koruny a akcie Komerční banky vzrostly o 3,32 procenta na 4113 koruny.

Skokanem dne bylo Orco, které uzavíralo seanci výše o 19,53 procenta na 56,18 koruny. Důvodem posilování byla podle Adamkoviče zřejmě silná nákupní objednávka na pařížském trhu, kde se do 16. hodiny zobchodovalo asi šest procent všech akcií společnosti. Orco tento týden posílilo o mimořádných 39 procenta.

vrk vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK