CBO: Schodek rozpočtu USA loni činil 1,1 bilionu USD

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. října (ČTK) - Rozpočtový deficit Spojených států za loňský fiskální rok činil 1,1 bilionu USD (21 bilionů Kč) a již čtvrtým rokem za sebou tak překročil hranici jednoho bilionu USD. Vyplývá to z dnešního odhadu Rozpočtového výboru Kongresu (CBO).

Fiskální rok v USA začíná 1. října. Za loňský rok se schodek mírně zlepšil z 1,3 bilionu předloni. Zpráva ukazuje, že vláda si musela půjčit na každý utracený dolar 31 centů.

Vláda zveřejní oficiální čísla o rozpočtu za loňský rok v polovině října. Většinou se však z odhadem CBO shodují. To není dobré pro prezidenta Baracka Obamu před prezidentskými volbami, které se uskuteční 6. listopadu. Právě zvládání ekonomické situace Obamovou vládou je jedním z hlavních předvolebních témat.

Obama zdědil ekonomiku v recesi a deficit nad jedním bilionem USD. Slíbil, že ve svém funkčním období sníží deficit o polovinu, ten však místo toho zůstává na vysoké úrovni. V roce 2009 dokonce dosáhl rekordních 1,4 bilionu dolarů a předloni byl druhý nejvyšší. Loňský deficit odpovídá sedmi procentům hrubého domácího produktu, což je neudržitelně vysoká hladina.

Odhad CBO přichází několik hodin poté, co vláda oznámila, že míra nezaměstnanosti minulý měsíc klesla na 7,8 procenta. Dostala se tak na úroveň z doby, kdy nastoupil Obama do funkce, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK