Rozhovory Řecka s věřiteli se vyvíjejí příznivě, budou pokračovat

07.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 7. října (ČTK) - Rozhovory řecké vlády a mezinárodních věřitelů o nových úsporných opatřeních a poskytnutí další části úvěrové pomoci se podle vyjádření obou stran vyvíjejí příznivě. Do pondělního zasedání ministrů financí eurozóny však ještě nebude dosaženo dohody. Informovaly o tom agentury Reuters a DPA.

"Příští týden budeme pokračovat," uvedl řecký ministr financí Jannis Sturnaras po rozhovorech se zástupci takzvané trojky věřitelů, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Tito zástupci podle agentury DPA budou v pondělí o vývoji rozhovorů informovat ministry financí eurozóny na jejich setkání v Lucemburku. V úterý se pak vrátí do Atén a budou pokračovat v jednání s řeckou vládou.

Předpokládaným termínem pro dokončení rozhovorů je podle informací agentury DPA z kruhů blízkých trojce 15. říjen. Jednání by tak měla být dokončena před summitem Evropské unie, který se uskuteční 18. a 19. října.

Řecký premiér Antonis Samaras v nedávném rozhovoru pro německý list Handelsblatt uvedl, že Řecko vydrží s penězi maximálně do konce listopadu, pokud nezíská dalších 31,5 miliardy eur (784 miliard Kč) z úvěrové pomoci.

Řecko je od května 2010 závislé na dvou záchranných plánech, které připravila EU spolu s MMF. Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům, jejichž součástí je například razantní omezení výdajů na obranu a zdravotnictví, a ke zvýšení daní.

pmh dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK