Euro v Asii začalo poklesem, ztratilo páteční zisky

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 8. října (ČTK) - Kurz eura začal dnes v Asii poklesem a ztratil zisky dosažené díky páteční zprávě z amerického trhu práce. Evropskou měnu oslabila slova německého ministra financí na adresu Řecka a páteční slabý výkon na Wall Street.

Euro k dolaru oslabilo proti pátečnímu závěru v USA o 0,4 procenta na 1,2987 USD a sestoupilo z pátečního dvoutýdenního maxima 1,3072 USD. Vůči jenu euro kleslo o 0,5 procenta na 102,03 JPY. Dolar proti jenu oslabil o 0,2 procenta na 78,55 JPY.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v neděli řekl, že úterní návštěva kancléřky Angely Merkelové v Aténách ještě neznamená, že zadlužená země dostane od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu příští splátku záchranného úvěru. Na euro dolehla i páteční závěrečná ztráta zisků amerických akcií, což nevěští nic dobrého ani pro evropské akcie, řekli obchodníci agentuře Reuters.

Devizový trh se nyní bude zaměřovat na Španělsko a sledovat, zda se chystá požádat eurozónu o finanční pomoc. Euro by v takovém případě mohlo získat vzpruhu, protože by to znamenalo, že Evropská centrální banka by začala intervenovat na trhu státních dluhopisů, aby snížila úvěrové náklady Madridu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK