Zahraniční obchod Česka skončil v srpnu s přebytkem 16,9 mld. Kč

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zahraniční obchod Česka skončil v srpnu s přebytkem 16,9 miliardy korun, je to nejméně v letošním roce. Meziročně je to o 15,6 miliardy korun víc. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

 

"Obrat zahraničního obchodu dosáhl 458 miliard Kč, což byla nejnižší měsíční hodnota obratu v letošním roce," uvedl ve zprávě ČSÚ. Vývoz tuzemských firem se v srpnu zvýšil meziročně o 7,9 procenta, dovoz o 0,8 procenta. Od ledna do srpna se český export zvýšil o 8,9 procenta a import o čtyři procenta.

Přebytek zahraničního obchodu meziročně nejvíce vzrostl u strojů a dopravních prostředků, celkem o 8,4 miliardy Kč. V největším deficitu naopak skončilo obchodování s chemickými výrobky, kde schodek dosáhl 0,3 miliardy Kč.

Export strojů a dopravních prostředků meziročně vzrostl o 4,9 procenta. Zvýšil se hlavně vývoz silničních vozidel, elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů. Dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně klesl o 3,2 procenta, z čehož největší pokles zaznamenal dovoz výpočetní techniky.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU dosáhla přebytku 49,4 miliardy Kč, což je meziročně o 2,3 miliardy Kč víc. Se státy mimo Unii vykázala obchodní bilance schodek 32,5 miliardy Kč, v meziroční srovnání je to o 13,3 miliardy Kč méně.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK