Nezaměstnanost v hradeckém kraji v září vzrostla na 7,4 pct

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 8. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji v září stoupla na 7,4 procenta ze srpnových 7,2 procenta. Vzestup vykázala třetí měsíc po sobě. Úřady práce v kraji evidovaly 20.993 lidí schopných nastoupit do zaměstnání, v srpnu jich bylo o 586 méně. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Loni v září byla nezaměstnanosti v kraji nižší než nyní, činila 6,6 procenta.

Míra nezaměstnanosti stoupla v září ve všech pěti okresech kraje. Nejvyšší je na Trutnovsku, kde v září vzrostla o čtyři desetiny procentního bodu na 9,7 procenta. Nejnižší míra nezaměstnanosti s hodnotou 6,1 procenta je nadále na Rychnovsku, kde působí rostoucí závod automobilky Škoda Auto.

Rychnovska se však dotkne hromadné propuštění ve společnosti Elitex slévárna v Týništi nad Orlicí. V září firma nahlásila hromadné propouštění 113 lidí, kteří by se po uplynutí výpovědní lhůty mohli na úřadech práce objevit v prosinci. Tak velké hromadné propouštění v kraji podle úřadu práce dlouho nebylo.

V kraji dál klesá nabídka volných míst. Pokles začal v květnu, kdy bylo 2030 míst, v září bylo volných míst 1694. Údaj však nemá takovou vypovídací hodnotu jako loni, protože podniky letos už nemají povinnost volná místa hlásit. Loni v září bylo v kraji 2039 volných míst.

V celé ČR nezaměstnanost v září vzrostla na 8,4 procenta ze srpnových 8,3 procenta. O práci se ucházelo 493.185 lidí, což bylo meziměsíčně více o zhruba 6500. O více než čtyři procenta ubylo volných pracovních míst. Analytici očekávali stagnaci míry nezaměstnanosti.

V mezikrajském srovnání má hradecký kraj nadále pátou nejnižší nezaměstnanost. Nižší nezaměstnanost je v Praze a v Plzeňském, Středočeském a Jihočeském kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK