Nezaměstnanost na jihu Čech v září vzrostla na sedm procent

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 8. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na jihu Čech v září meziměsíčně mírně vzrostla, a to o desetinu procentního bodu na rovných sedm procent. Ke konci měsíce úřady práce evidovaly 23.410 takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání, což bylo o 418 více než v srpnu a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 1628 osob více. ČTK to řekl analytik českobudějovického úřadu práce Vladimír Brablec.

Jihočeský kraj společně se Středočeským krajem evidoval v září třetí nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci 14 krajů České republiky, a to po Praze a Plzeňském kraji. Proti srpnu se tak v pořadí nic nezměnilo. Také v celé zemi míra nezaměstnanosti stoupla o desetinu procentního bodu, ale z 8,4 na 8,3 procent. O práci se celkem ucházelo 493.185 lidí, což bylo meziměsíčně více o zhruba 6500.

Ke konci září bylo v Jihočeském kraji evidováno 2472 volných pracovních míst, což je proti srpnu pokles o 283 míst.

Míra nezaměstnanosti na jihu Čech meziměsíčně vzrostla ve čtyřech okresech. Pouze v okrese České Budějovice, Prachatice a Tábor se nezměnila. Nejvyšší míru nezaměstnanosti zaznamenali úředníci na Českokrumlovsku - devítiprocentní. Naopak nejnižší byla na Jindřichohradecku - 5,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK