Nezaměstnanost ve středních Čechách vzrostla na sedm procent

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve středních Čechách v září stoupla na sedm procent ze srpnových 6,9 procenta. Úřady evidovaly 49.346 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Počet nezaměstnaných se oproti předchozímu měsíci zvýšil o 718 lidí. Mírný nárůst nezaměstnanosti je způsoben převážně příchodem čerstvých absolventů škol, sdělil ČTK Jaroslav Minařík z úřadu práce.

Mírný nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo devět okresů, nejvyšší byl na Benešovsku, Mělnicku a Rakovnicku, kde se zvýšil shodně o 0,3 procentního bodu, v okresech Kolín, Nymburk a Příbram zůstala nezaměstnanost na úrovni minulého měsíce. Nezaměstnanost se snížila pouze na Kladensku, o 0,1 procentního bodu.

Nejvyšší míra registrované nezaměstnanosti byla evidována v okresech Kutná Hora, kde dosáhla 9,6 procenta, a Kolín, kde dosáhla 9,3 procenta. "Nejpříznivější situace je tradičně v okresech Praha - východ, kde je hodnota nezaměstnanosti na úrovni 3,5 procenta, a Praha - západ s 4,4 procenta nezaměstnaných," uvedl Minařík.

Středočeský kraj má mezi kraji třetí nejnižší nezaměstnanost po Praze a Plzeňském kraji. Nezaměstnanost v Česku se v září meziměsíčně zvýšila z 8,3 na 8,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK