Nezaměstnanost v Ústeckém kraji v září vzrostla na 13,2 pct.

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 8. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji v září vzrostla na 13,2 procenta. Proti srpnu je to o 0,2 procentního bodu víc a také nejvíc za stejné období posledních čtyř let, vloni byla touhle dobou míra nezaměstnanosti o 0,8 procenta menší. Vyplývá to z dnes zveřejněných statistik ministerstva práce. Žebříčku jednotlivých okresů stále vévodí s 15,8 procenta Mostecko, třetí místo sdílí s Karvinskem i Chomutovsko. Za poslední měsíc přibylo v kraji 777 nezaměstnaných.

Nezaměstnanost je v Ústeckém kraji před krajskými volbami velké téma, i proto, že kraj má největší podíl lidí bez práce už od začátku 90. let minulého století. Poslední čtyři roky pozici kraje spíš umocnily. V září 2008, tedy před nástupem hospodářské recese, bylo bez práce podle ministerstva 9,4 procenta lidí, o rok později už 13 procent. Další dva roky se to mírně snižovalo, letos ale vyskočily hodnoty ještě výš. Práci si v celém kraji přes úřady práce hledá 56.571 lidí, před začátkem recese to bylo jen necelých 40.000. Míra nezaměstnanosti gradovala letos v únoru na hodnotě 13,9 procenta.

Poznat je to i na srovnání okresů, které vede s 15,8 procenta Mostecko, druhé je s 15,6 procenta odlehlé Bruntálsko. Na Mostecku hledá práci dokonce přes 20 procent žen. Třetí příčka pak patří společně Chomutovsku a Karvinsku, kde je bez práce 13,9 procenta lidí. Pět ze sedmi okresů v Ústeckém kraji patří v tomto srovnání do první desítky.

Vysoká nezaměstnanost v regionu se navíc vymyká zvyklostem - zatímco v ostatních regionech Česka okres s krajským městem nezaměstnanost snižuje a je pod průměrem zbytku regionu, Ústí ji naopak zvyšuje. V září to byl sice jediný okres v regionu, kde se nezaměstnanost aspoň mírně snížila, ale to je v podzimních měsících typické pro většinu velkých měst. Je totiž postihuje ukončení sezónních prací na stavbách a v zemědělství nejméně. Podobnou pozici má v Česku už jen Ostrava, která také nezaměstnanost na severu Moravy lehce zvyšuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK