C&W: České i středoevropské realitní investice se propadají

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Trh podnikatelských nemovitostí se v Česku za letošní tři čtvrtletí meziročně propadl o 76 procent na 452 milionů eur, tedy asi 11 miliard korun. V celé střední Evropě investice do komerčních nemovitostí klesly o 59 procent. Oznámila to dnes realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield (C&W).

 

"Uzavírá se méně transakcí a zároveň se prodlužuje doba nutná pro jejich dokončení. Přesto je zájem investorů silný, přinejmenším v Polsku a České republice. V jednání je několik velkých transakcí a očekáváme silné čtvrté čtvrtletí," uvedl partner C&W Charles Taylor.

Přes silný závěr roku ale C&W očekává za celý letošní rok pokles středoevropských realitních investic o 43 procent zhruba na 3,5 miliardy eur (kolem 87 miliard korun). Realitní trh se ve střední Evropě vzpamatovává z otřesů v eurozóně a investoři připravují nové strategie, dodala konzultantská firma.

Od ledna do konce září byly pro investory nejatraktivnější kancelářské budovy, ve střední Evropě tvořily 53 procent transakcí. Dalších 37 procent investovaných peněz směřovalo do nákupních center, na průmyslové nemovitosti zbylo osm procent z celkových investic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK