Průmyslová výroba v Německu v srpnu podle předpokladů klesla

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. října (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu v srpnu meziměsíčně klesla o 0,5 procenta a z červencového přírůstku 1,2 procenta ztratila méně, než se čekalo. K poklesu nejvíce přispěl propad stavebního sektoru, oznámilo dnes německé ministerstvo hospodářství.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali, že průmyslová produkce klesne o 0,8 procenta. Klíčový zpracovatelský sektor zaznamenal rovněž pokles o 0,5 procenta a výrazně se snížila zejména výroba meziproduktů a zboží dlouhodobé spotřeby.

Produkce stavebnictví se proti červenci propadla o 2,8 procenta. Světlou výjimkou byla energetika, jejíž výkon vzrostl o 1,5 procenta.

Dnešní údaje ukazují, že největší evropská ekonomika se zatím vyrovnává s novou recesí v eurozóně relativně dobře. Podle ranních čísel statistického úřadu se přebytek německé bilance zahraničního obchodu v srpnu díky nečekanému růstu vývozu zvýšil o 12 procent.

Pokles zaznamenaly zakázky německých průmyslových podniků, které jsou ukazatelem budoucího vývoje. Zakázky se kvůli slabé domácí poptávce propadly o 1,3 procenta, což byl výrazně horší pokles, než se čekalo.

V letošním druhém čtvrtletí tempo hospodářského růstu v Německu zpomalilo na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Jarní prognóza německé vlády předpokládá, že růst německé ekonomiky letos prudce zpomalí na 0,7 procenta a příští rok zrychlí na 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK