Prodej aut v Rusku se za devět měsíců zvýšil o 14 procent

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 8. října (ČTK) - Prodej nových osobních a lehkých užitkových aut v Rusku se za devět měsíců letošního roku zvýšil o 14 procent na 2,19 milionu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo podnikatelské sdružení AEB. Prodej v Rusku letos silně roste a očekává se, že se vrátí na úroveň před krizí.

V samotném září prodej stoupl o deset procent na 259.582 vozů. Růst však zpomalil z 15 procent v předchozím měsíci. "Žhavá fáze rychlého meziročního růstu v Rusku je nyní u konce. Na pozadí situace ve zbytku Evropy je však desetiprocentní růst prodeje velmi služným výsledkem," komentoval údaje předseda AEB Jörg Schreiber.

Největšímu zájmu se nadále těší Lada ruské automobilky AvtoVAZ, její prodej však za devět měsíců klesl o deset procent na 399.142 vozů. Nejprodávanějším zahraničním vozem byl Chevrolet americké automobilky General Motors, jehož prodej vzrostl o 21 procent na téměř 154.000 aut. Prodej automobilky Škoda Auto od počátku roku stoupl o 43 procent na 71.808 vozů.

Západní automobilky, včetně GM, Fordu, Renaultu a Fiatu, masivně investují v Rusku, aby co nejvíce vytěžily z růstu poptávky po autech. Rusko by podle analytiků mohlo v tomto desetiletí překonat Německo a stát se největším automobilovým trhem v Evropě.

AEB potvrdila, že letos očekává růst prodeje aut v Rusku o 7,5 procenta na 2,8 milionu vozů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK