ČSÚ: Nabídkové ceny bytů začaly zase klesat, výjimkou je Praha

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Po dvou čtvrtletích růstu začaly nabídkové ceny bytů v Česku s výjimkou Prahy znovu klesat. Od července do konce září se ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížily o 0,8 procenta, mimo Prahu o 1,9 procenta. Ceny bytů v nabídkách rostly jen v Praze, už ne však tak silně jako v předchozích obdobích. ČTK to dnes zjistila z webu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

 

"Z celkového pohledu je možné říci, že ceny spíše klesají. Pokud bychom ale odlišovali jednotlivé nemovitosti a srovnávali například jen byty 2+1 s podobnou výměrou, pak by statistika takový propad nevykázala," uvedl výkonný ředitel realitní sítě RE/MAX Hanuš Němeček.

Mimo Prahu klesají nabídkové ceny bytů nepřetržitě od začátku roku 2011. V Praze se ve třetím čtvrtletí zvýšily ceny v nabídkách o 0,4 procenta, v předchozím období v metropoli rostly o 4,5 procenta.

Důležitým trendem ovlivňujícím statistiky jsou podle výkonného šéfa RE/MAX také nabídky stavitelů. "Zejména v posledních měsících jsou developeři v cenových nabídkách poměrně agresivní," poznamenal Němeček.

Tržní ceny bytů se od cen v nabídkách často liší. Údaje o realizovaných cenách ale statistici zveřejňují s větším zpožděním. Poslední čísla jsou k dispozici za druhé čtvrtletí. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2011 tržní ceny nových bytů klesly o 3,4 procenta, ceny staršího bydlení o 5,7 procenta. V případě srovnání s předchozím čtvrtletím se ceny nových bytů zvýšily o 0,4 procenta, u starších bytů se snížily o 1,3 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK