Rozpočtový schodek Řecka klesl o více než třetinu

11.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rozpočtový schodek Řecka v období od ledna do září meziročně klesl o 37 procent na 12,6 miliardy eur (zhruba 315 miliard Kč) díky snížení veřejných výdajů a investic. Oznámilo to dnes řecké ministerstvo financí.

 

Daňové příjmy nicméně zaostaly za plány v důsledku pokračující recese řecké ekonomiky. Čisté vládní příjmy navzdory zvyšování daní zůstaly beze změny na 36,7 miliardy eur. Činily tak o 1,3 miliardy eur méně, než předpokládal cíl stanovený v rámci mezinárodního úvěrového programu, napsala agentura Reuters.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku. Řecká vláda předpokládá, že hrubý domácí produkt se v letošním roce sníží o 6,5 procenta. V příštím roce počítá s poklesem o 3,8 procenta.

Řecký statistický úřad dnes oznámil, že míra nezaměstnanosti v Řecku se v červenci vyšplhala na nové rekordní maximum 25,1 procenta kvůli negativním dopadům hospodářské recese na trh práce. V červnu činila nezaměstnanost podle revidovaných údajů 24,8 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK