Dobeš:Na modernizaci železničních přejezdů půjdou skoro 2 mld. Kč

11.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Na modernizaci problematických železničních přejezdů v Česku půjde v dalších dvou letech celkem 1,93 miliardy korun. Opraveno má být v letech 2013 a 2014 skoro 400 přejezdů. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr dopravy Pavel Dobeš.

 

Kromě zvýšení bezpečnosti si ministerstvo dopravy od modernizace slibuje zvýšení rychlosti železnice, zlepšení podmínek pro tvorbu jízdního řádu osobní dopravy, úsporu energie a úsporu provozních zaměstnanců.

V roce 2013 investice do železničních přejezdů dosáhne 702 milionů korun, o rok později to bude 1,23 miliardy korun. "V současné době plně hradíme zabezpečování přejezdů z národních zdrojů, zatímco v budoucnu půjde o kofinancování z evropských zdrojů ze 70 až 80 procent," uvedl Dobeš. Z operačního programu Doprava půjde celkem 714 milionů korun.

V Česku je 979 železniční přejezdů, kde je kvůli nedostatečným rozhledovým podmínkám snížena maximální rychlost vlaků až na deset km za hodinu. Za poslední tři roky zemřelo na českých železničních přejezdech při dopravních nehodách 105 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK