O prominutí daně kvůli alkoholu lze požádat do 15. prosince

11.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Obchodníci mohou do 15. prosince požádat o prominutí daně z příjmu kvůli likvidaci alkoholu, u kterého se nepodaří prokázat nezávadný původ. ČTK to dnes sdělilo Generální ředitelství cel.

 

Opatření se týká především obchodníků, kteří budou muset zlikvidovat svůj legálně pořízený alkohol, protože včas neseženou potvrzení o jeho nezávadném původu. V takovém případě jim bude stát kompenzovat zaplacenou spotřební daň kreditem na budoucí daň z příjmu.

U letos vyrobeného alkoholu musí výrobci do 60 dní sehnat potvrzení o nezávadnosti, přezdívané "rodný list" či "rodokmen". Pokud se jim to nepodaří, alkohol budou muset zlikvidovat. Kdo bude chtít dostat daň zpět, bude muset oslovit celní správu. Její pracovníci jej navštíví a majitel alkoholu pod jejich dohledem zboží v souladu se zákonem o odpadech zničí.

Ministerstvo financí zveřejnilo rozhodnutí ministra financí Miroslava Kalouska ve Finančním zpravodaji ve středu 10. října.

Kvůli metylalkoholové aféře vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví večer v pátek 14. září zákaz prodeje, nabízení a distribuce nápojů s více než 20 procenty alkoholu a omezení trvalo téměř dva týdny. Od 27. září je možné prodávat tvrdý alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu je ale doklad původu třeba. Prodejci mají od konce září dva měsíce, aby potřebné dokumenty k alkoholu získali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK