KUPEG: Platební morálka českých podniků se pomalu zlepšuje

11.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Platební morálka českých podniků se pomalu zlepšuje a přibližuje se předkrizové úrovni. Podíl platebních selhání u tuzemských prověřených odběratelů činí letos stejně jako loni zhruba šest procent. V roce 2010 to bylo přes sedm procent a o rok dříve téměř deset procent. ČTK to dnes řekl generální ředitel úvěrové pojišťovny KUPEG Michal Veselý.

 

"Po problematickém období let 2008 a 2009, kdy se riziko selhání tuzemských odběratelů téměř ztrojnásobilo, pozorujeme postupnou stabilizaci situace a dokonce mírné zlepšení. S blížícím se koncem roku a zpomalující ekonomikou v ČR, ale i u nejvýznamnějších obchodních partnerů očekáváme postupné zhoršování platební morálky," uvedl Veselý. Podobně dramatický vývoj jako v letech 2008 až 2010 by však podle něj již nastat neměl.

I nadále však jsou pohledávky za tuzemskými odběrateli výrazně rizikovější, než je tomu u většiny nejsilnějších exportních teritorií. Periodická zhoršení i nadále KUPEG pozoruje u pohledávek vzniklých před koncem kalendářního roku, kdy se mnoho podniků přezásobí a krátkodobě se dostane do potíží s cash flow. Výkyvy však už prý zdaleka nedosahují takových dimenzí, jako tomu bylo u předvánočních transakcí v letech 2008 a 2009.

Rostoucí míra pojištění a různorodost platebních podmínek potvrzují, že si většina dodavatelů uvědomuje zvýšenou míru rizika, které podstupují při poskytnutí dodavatelských úvěrů. Kratší platební podmínku dávají čeští dodavatelé odběratelům v Maďarsku.

Požadovaná doba splatnosti pohledávek se prudce zvýšila s nástupem finanční krize v roce 2008, kdy z asi 55 dnů vyletěla na 70 dní. KUPEG odhaduje, že jeho klienti tímto způsobem poskytli svým obchodním partnerům přes tři miliardy korun provozního financování. Následné potíže všech zúčastněných však donutily dodavatele požadovat poskytnuté financování zpět a platební podmínka se opět zkrátila na průměrných 55 dnů.

Toto zpřísnění podmínek dodavatelských úvěrů se pak potkalo s odlivem bankovních úvěrů. Další financování, již na úkor věřitelů, si odběratelé vzali nedodržením a překročením dohodnuté platební podmínky, což vyústilo v dramatický nárůst počtu platebních selhání.

"V tuto chvíli nepozorujeme tlak na navýšení dodavatelského financování. To spolu s mírným růstem objemu poskytnutých bankovních úvěrů potvrzuje stabilizovanou situaci," upozornil Veselý.

KUPEG je lídrem domácího trhu komerčního úvěrového pojištění. Jeho většinovým akcionářem je belgická úvěrová pojišťovna Ducroire Delcredere SA.NV., která vlastní 66 procent akcií. Menšinovým vlastníkem je státní Exportní a garanční pojišťovací společnost (EGAP).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK