Euro díky komentáři šéfky MMF posiluje

11.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. října (ČTK) - Evropská měna dnes poprvé za čtyři dny roste vůči dolaru. Euro podpořil komentář šéfky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové, který zastínil i zhoršení ratingu Španělska. Japonská měna pak oslabuje v reakci na údaje o vývoji počtu nových žadatelů o práci v USA, která zvýšila zájem investorů o rizikovější investice.

V 17:20 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,7 procenta na 1,2932 USD a k jenu o 1,1 procenta na 101,51 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,4 procenta na 78,49 JPY.

Výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová dnes prohlásila, že zadlužené evropské země jako Řecko a Španělsko by měly dostat víc času na snížení rozpočtového deficitu. Podle ní by příliš velké a rychlé snížení schodků mohlo přinést více škody, než užitku. Podle analytiků komentář snižuje nebezpečí odchodu Řecka z eurozóny.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden nečekaně prudce klesl a sestoupil na nejnižší úroveň za více než čtyři a půl roku. Počet žádostí o podporu se propadl o 30.000 na sezonně upravenou úroveň 339.000, což je minimum od února 2008. Analytici podle agentury Reuters očekávali, že údaj zůstane zhruba na úrovni 370.000.

Euro nejprve klesalo a v Asii se propadlo nejníže od počátku měsíce. Reagovalo tak na oznámení ratingové agentury Standard & Poor's, která v noci na dnešek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska o dva stupně na BBB minus, těsně nad hranici spekulativního pásma. Výhled je negativní, což znamená, že agentura může v nadcházejících měsících rating dále snížit, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK