Pražská burza mírně posílila, nahoru ji táhly Erste a ČEZ

11.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Pražská burza dnes za zvýšené aktivity investorů mírně posílila. Hlavní index PX skončil výše o 0,21 procenta na 985,69 bodu. Nahoru ho táhla Erste Bank, mírně si polepšily i akcie energetické skupiny ČEZ. Skokanem dne byly stejně jako ve středu cenné papíry sítě autobazarů AAA Auto, které dnes přidaly přes pět procent. Nedařilo se naopak Komerční bance, vyplývá z výsledků burzy.

 

Také západoevropské akciové trhy rostly. "Po sérii poklesů měli investoři již od rána chuť nakupovat a jejich náladu ještě zlepšila nečekaně dobrá data z amerického trhu práce, když nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti klesly na čtyřleté minimum," poznamenal Josef Němý z Komerční banky.

V Praze dnes z velkých emisí získala Erste Bank 2,14 procenta na 459 korun. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance její akcie kopírovaly okolní pozitivní sentiment, podpořený jak odpoledními daty ze zámoří tak zprávou o možném posunu zavedení přísnější kapitálové regulace bank až o jeden rok do roku 2014. Zcela opačný vývoj předvedla Komerční banka, která už podle Kohouta nadále nedokázala držet své extrémně překoupené úrovně nad 4200 Kč a propadla se o 1,40 procenta na 4155 korun.

Ze zbylých dvou velkých emisí si ČEZ připsal 0,55 procenta na 726 Kč a telekomunikační operátor Telefónica ČR oslabil o 0,37 procenta na 406 Kč.

Nejlépe si dnes vedly opět cenné papíry AAA Auto, které rostou již šestý den v řadě a od začátku října podle Němého vyletěly už o téměř o 30 procent. Dnes přidaly 5,36 procenta na 25,55 Kč.

Dařilo se i akciím mediální společnosti CME, které zdražily o necelé procento a půl na 132,90 Kč. Petrochemický holding Unipetrol naopak více než procento a půl na 171,01 Kč ztratil.

Čtvrteční obchodování na pražskou burzu přineslo zvýšenou aktivitu, když se po delší době celkový objem obchodů výrazněji přehoupl přes hranici jedné miliardy na 1,486 miliardy Kč. Z toho s akciemi ČEZ byly uzavřeny transakce za téměř 807 milionů korun, s akciemi Komerční banky za necelých 440 milionů korun a s akciemi Erste Bank za zhruba 114 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK