Akcie v USA ve čtvrtek uzavřely smíšeně, euro posílilo

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech odpoledne smazaly většinu svých zisků způsobených zprávou z trhu práce USA a Dow Jones a Nasdaq oslabily. Mohla za to firma Apple, která klesla v reakci na oznámení odvolacího soudu.

Index Dow Jones oslabil o 18,58 bodu, tedy 0,14 procenta, na 13.326,39 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,28 bodu, čili 0,02 procenta, na 1432,84 bodu. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 2,37 bodu, neboli 0,08 procenta, na 3049,41 bodu.

Federální odvolací soud ve Washingtonu ve čtvrtek vyhověl odvolání jihokorejské společnosti Samsung a zrušil prozatímní zákaz prodeje jeho chytrých telefonů Galaxy Nexus na americkém trhu. Vrátil také celou záležitost kalifornskému soudu v San José, který se zabývá žalobou americké firmy Apple na Samsung za porušování patentových práv.

Akcie Applu v reakci na to oslabily o dvě procenta, protože rozhodnutí vrhá nejistotu i na další spor Applu, a to s firmou Google kvůli mobilnímu softwaru Android.

Investory potěšila zpráva amerického ministerstva práce, podle které počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden nečekaně prudce klesl a sestoupil na nejnižší úroveň za více než čtyři a půl roku. Na šestileté minimum sestoupil čtyřtýdenní průměr počtu nových žadatelů. Údaje potvrdily trend oživování amerického trhu práce a přišly po zprávě z konce minulého týdne, která ukázala nečekaný pokles míry nezaměstnanosti v září pod osm procent.

Zpráva, že japonská Softbank by mohla získat většinu v mobilním operátorovi Sprint Nextel, pomohla akciím Sprintu vzhůru o 14,3 procenta. Konkurenční větší operátoři však ztráceli, akcie AT&T oslabily o 1,8 procenta a Verizon klesl o 1,3 procenta. Dařilo se energetickým firmám. Index S&P 500 energetického sektoru stoupl o 0,6 procenta.

Euro ve čtvrtek zastavilo pokles vůči dolaru, který trval tři dny. Euro podpořil komentář šéfky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové, který zastínil i zhoršení ratingu Španělska. Lagardeová prohlásila, že zadlužené evropské země, jako Řecko a Španělsko, by měly dostat víc času na snížení rozpočtového deficitu. Podle ní by příliš velké a rychlé snížení schodků mohlo přinést více škody než užitku. Zpráva z trhu práce USA poslala dolů jen.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,2924 USD. K jenu vzrostlo o 0,6 procenta na 101,22 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 0,2 procenta na 78,32 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK